Волен Сидеров: Борисов може да е мост между Русия и ЕС

Волен Сидеров

Снимка: Facebook

Волен Сидеров, Facebook:

Министър-председателят намери балансирания подход по казуса „Скрипал“. Въпреки някои опити за ескалиране напрежение или за подтикване ние да експулсираме дипломати, от страна на хора от неговия екип, той не се подаде и това му прави чест. Това наистина е добър държавнически ход. Националният интерес на България, не на Русия или Великобритания, налага това. Да скъсаме отношения с държава като Русия, за България не е изгодно всякак! Поздравявам Борисов, че взе правилното решение.

Позицията не отстъпва от евроатлантическата ни ориентация и заяви, че България би понесла по-трудно негативни отношения с Русия, отколкото Франция например.

Смятам, че Борисов би могъл да бъде мост и за затопляне и нормализиране на отношенията ЕС – Русия. Това е взаимноизгодно и за Европа, и за Русия. Мисля, че в момента има историческа роля българското правителство и българския министър-председател. Надявам се силно, и може би малко се лаская от мисълта, че мога да въздействам тази роля да бъде реализирана.

Позицията на Цветан Цветонов за по-радикални мерки спрямо Русия не е разумна, призовам го да се въздържа от подобни призиви.

Аз съм сигурен в това, което става в Крим – имахме и наши наблюдатели от „Атака“ там. Там са проведени е референдум за присъединяване на Крим към изконната родина – Русия. Всичко това стана мирно, без насилие. И сега, на гласуването за президент, видяхме, че огромното мнозинство в Крим поддържа и президента Путин. Това е една територия, която беше планирано да бъде използвана срещу Русия, ако беше останала в Украйна.

Естествената защитна реакция на сила като Русия беше да се защити откъм Черно море и населението там поиска това. Особено българското население в Крим, в огромно мнозинство, гласува за присъединяването.

Западът не води адекватна политика с Русия. Икономически Европа има изгода да търгува и да има добри отношения с Русия. Самият случай „Скрипал“ беше много, много зле скалъпено активно мероприятие. Със съжаление отбелязвам спада на нивото на английските служби. Да съчиниш такъв случай и той да бъде повод за дипломатически отношения, заслужава оценка „слаб 2“. Много ясно е, че такива доказателства – твърди, няма.

Запита ли се някои, защо не показваха пострадалите от това вещество в болницата. Знаете, че когато беше Литвиненко, го показваха през цялото време, неговите изменения и прочее. Причината за опита да се дискредитира Русия е в страха от това, че тя се е върнала към своята независимост и ролята си на геополитически център.Аз се опасявам само в тази история, в която навлизат, дали някой няма да се изкуши да предизвика въоръжени провокации. Вече имаше Украйна и на други места, но имам предвид нещо по-сериозно, което да доведе до сериозно поражение.

Призивът на Цветанов за солиданост с Великобритания беше изречен в деня на годишнината от бомбардировките на София. Великобритания напусна ЕС, а Русия не е негов член,защо ѝ е на европейска България да се меси в отношенията между две страни, които не са членки. Надявам се идната седмица да има Коалиционен съвет. Разговарях с Борисов и с коалиционните си партньори по телефона преди правителството да излезе с позиция за случая „Скрипал“.

Вашият коментар